Vijf tips om beter zakelijk te kunnen presenteren in het Engels

Veel mensen vinden presenteren in het Engels best lastig. Niet alleen vinden ze het lastig om te bepalen wat ze moeten zeggen, maar vooral hoe ze iets moeten vertellen voor een groep. Dit is vaak toch wel een dingetje. We hebben het dan nog niet gehad over alle ogen die op je gericht zijn of dat publiek waarvan je weet dat er redelijk wat weerstand te verwachten zal zijn, omdat je misschien een boodschap te delen hebben die nogal wat impact zal hebben op medewerkers of een andere groep belanghebbenden. Een goed gegeven presentatie kan dan veel doen. Wil je weten hoe je dit effectiever kunt doen? In deze post geef ik je een aantal tips in het Nederlands, zodat je er zelf beter mee uit de voeten kunt en een effectieve presentatie zult kunnen geven in het Engels.

Waar moet je op letten?

  1. Op de dag van de presentatie start je goed. Wat betekent dat dan dat goed starten, vraag je je misschien af. Dit houdt in dat je jezelf even goed voorstelt, een goede introductie geeft, waarin je vertelt wat het doel is van de presentatie en wat je gaat vertellen. Denk dan aan topics en subtopics en in welke volgorde je dit gaat doen. Sluit af met aangeven of het publiek je mag onderbreken of je liever aan het einde vragen wil beantwoorden, indien die er zijn. Met zo’n start kan het bijna niet fout gaan.
  2. Bedenk van tevoren wat je publiek waarschijnlijk wil weten over het onderwerp. Wat weten ze al en wat is nieuwe informatie? Presenteer eerst even kort wat ze al weten, voordat je een bruggetje maakt naar nieuwe informatie. Je kunt een zin gebruiken als: ‘As you may know, […]’, gevolgd door een zin met een contrastwoord als ‘However, […]. Hoewel het eventueel leuk is om goed ontwikkelde Engelse vaardigheden te demonstreren, kan het zijn dat je enkel een groep Nederlanders voor je hebt. Vraag je in dat geval af of je niet beter over kunt gaan naar het Nederlands, want dat is mogelijk effectiever.
  3. Zorg voor een logische opbouw en gebruik note cards om te voorkomen dat je voor gaat lezen, het is ten slotte geen voorleesbeurt, maar een presentatie.Dit doe je door ervoor te zorgen dat de opbouw van je presentatie goed is. Zo goed dat het een natuurlijk verhaal wordt. Probeer je presentatie niet zonder voorbereiding te geven, want dan zal de opbouw ook niet optimaal zijn. Als je het lastig vindt om veel te onthouden, maak dan wat note cards die in de palm van je hand passen, waarop je wat belangrijke Engelstalige keywords zet. Ook wat bruggetjes of cijfers kun je hierop noteren, zodat je zeker weet dat je alles hebt wat je nodig mocht hebben in het geval je even stilvalt door het ervaren van wat spanning of je even niet meer helder na kunt denken, omdat je je zelfbewust voelt. Voorkom wel dat het een voorleesbeurt wordt door alleen steekwoorden op te schrijven. Vergeet ze niet te nummeren voor het geval je stapeltje op de grond mocht vallen. Niets vervelender dan ook niet met je note cards uit de voeten kunnen.
  4. Wanneer je weerstand verwacht, open dan een dialoog als je denkt dat je het beter werkt dan een monoloog. Je kunt dan direct aangeven dat je de bezwaren ziet en uitleggen waarom ervoor gekozen is nieuw beleid te vormen en te implementeren. Verwacht je dat het niet binnen de tijd zal lukken, benoem dat eerst dat je begrijpt dat er weerstand zal zijn door een aantal voorbeelden te noemen waaruit dit blijkt. Benoem dat direct even waarom een beslissing genomen is, welke problemen aanleiding vormde voor de beleidswijziging en zorg ervoor dat er of aan het einde of op een ander moment ruimte zal zijn om weerstand te uiten en hierop in te gaan. Dit zal beter gaan in een overwegend Nederlandse werkomgeving, waar gelijkwaardigheid en een open houding positief gewaardeerd worden, ook wanneer je in het Engels gesproken wordt, omdat er bijvoorbeeld mensen in de zaal zitten die geen Nederlands spreken.
  5. Wanneer je in een native-speaker omgeving werkt, is punt 4 niet aan te raden. In zo’n omgeving zul je als spreker worden afgerekend op de manier waarop je je presenteert en zul je dit op een manier moeten doen die top-down is. Hier wil je namelijk daadkrachtig overkomen en niet als twijfelachtig en onzeker gezien te worden. Dit is dan ook een reden waarom je van tevoren goed moet nagaan wie er in de ruimte zal zitten, opdat je hierop kunt anticiperen. Talig gezien gebruik je dan een present simple en een present simple continuous, aangevuld met een toekomende tijd die vooral laat blijken dat er al een en ander besloten is en gebruik je een present perfect om aan te geven welke resultaten en consequenties van genomen beslissingen aanleiding geven voor nieuwe besluitvorming.

Hopelijk heb je nu een beter beeld van de vijf punten waar je in ieder geval op moet letten in een internationale en meertalige omgeving wanneer je presentaties geeft in het Engels. Wil je sparren hierover of heb ik een vraag? Laat het dan gerust weten en stuur me een mailtje: info@lsalingua.nl. Ik denk graag even met je mee.

If you have found this post useful, please like it and follow us to stay informed about such topics
error
fb-share-icon
Follow by Email
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram